Ting du kanskje lurer på?

 
  • HTML

    HTML står for HyperText Mark-up Language, altså hypertekst kodespråk.
    Å skrive HTML er det samme som å skrive alminnelig tekst i et tekstbehandlings-program - bortsett fra at HTML ikke bare inneholder teksten som skal stå på nettsiden - men også bestemte koder som styrer hvordan teksten skal se ut.
    HTML-koding: Hvis noe av teksten skal stå i kursiv må man bruke HTML-koden  <I> og </I>. I står for "italic", altså kursiv. Disse ordene kommer da som <I>tekst i kursiv</I>. HTML-kodene vil ikke være synlige på nettsiden, og brukeren vil bare se teksten vist på den måten som koden angir. En tekstfil har HTML-koder i seg, skal alltid ha et filnavn som slutter på .html. Dette for at datamaskinen skal forstå at filen er en nettside. Alle nettsider inneholder HTML.

  • URL-adresse og IP-adresse

    Når vi surfer på internett lokaliserer vi nettsider ved hjelp av URL-adresser. Webområder har både en vennlig adresse - som kalles en URL-adresse, og en IP-adresse. Eksempel på URL-adresse er www.visto.no. En av tingene som søkemotorene indekserer på en nettside er selve URL-adressen. Derfor er det av viktig at URLen gir relevant mening i forhold til nettsidens innhold. Søkbar URL inneholder gjenkjennelige ord og/eller fraser som både mennesker og søkemotorer kan forstå. Ikke søkbar URL består av en rekke kryptiske koder, id-nummer og tegn uten mening.

  • Nettleser

    En nettleser - også kalt browser, er et program som vanligvis brukes til å vise innhold fra internett, og som oftest finnes i HTML-format. Nettleserens jobb er å "oversette" HTML-kodene som angir plassering av tekst og eventuelt bilder og lignende. Nettlesere opererer vanligvis på den delen av Internett som kalles WWW - World Wide Web, også kalt "verdensveven".
    Nettlesere bruker hovedsakelig HTTP for å snakke med webtjenere for å hente nettsider. HTTP tillater også nettlesere å sende informasjon til webtjeneren i tillegg til å hente nettsider.
    ​De mest kjente og brukte nettleserne er Internet ExplorerGoogle ChromeOpera og Firefox.

  • Søkemotor

    Søkemotor er en type programvare som leter frem nettsider på internett som samsvarer med et spesifikt søk, og rangerer antall treff etter hva den oppfatter som mest relevant. Søkemotoren ligger vanligvis tilgjengelig som et nettsted, der brukeren legger inn søkeord og der antall treff vil komme opp.
    Det finnes mange typer søkemotorer - men det er to ting alle har felles: en søkerobot og en indeks/søkemotor. Søkeroboten leser en nettside, identifiserer og følger linkene videre. En del søkemotorer har en database med nettsider de tidligere har vært innom, der indeksen ligner en bokindeks - bare mye større. Indeksen består av alle ordene som den har kommet over på alle nettsider den har besøkt, og der hvert av ordene i indeksen har en liste over alle nettsider der ordene forekommer.
    Kjente søkemotorer som GoogleBing, Ask og Yahoo! gjør søk over hele nettet, mens søkemotoren Kelkoo søker innenfor et bestemt tema som priser på produkter, mens Picsearch søker etter bilder. 

  • Domene, subdomene og TLD

    Alle nettsider på internett sitter på en webserver. Webserveren står i sin tur på en IP-adresse, slik at andre kan finne frem til den på internett. Siden IP-adresser består av tall og skifter, er det umulig å gå rundt å huske en nummer-rekkefølge på opptil tolv sifre. Derfor er det behov for en adresse som er enklere å huske enn de skiftende IP-adressene. Derfor har vi domener. Hvis du går inn til http://109.233.57.53/ og www.visto.no vil du se at du havner på samme nettsted. Visto.no er altså et domene som peker til IP-adressen 109.233.57.53
    Et domene består av et domenenavn og et TLD. Sistnevnte er en forkortelse for Top Level Domain, og eksempler på tld'er er com, net, org, no.
    Domenet er selve "navnet", feks visto.no. 
    Et subdomene er det som kommer før selve domenet, feks blogg.visto.no 

  • DNS og DNS-tjener

    DNS står for Domain Name Systems (Domenenavnsystem).
    Webområder har både en vennlig adresse - som kalles en URL-adresse, og en IP-adresse. Vi bruker URL-adresser for å finne webområder, mens datamaskiner bruker IP-adresser for å finne webområder.
    Altså: Oppgaven til en DNS -tjener er å koble domenenavn sammen med IP-adresse til en tjener på Internett slik at det blir mulig å sende informasjon til riktig sted på nettet. Med andre ord vil DNS oversette domenenavnet visto.no til IP-adressen til serveren som inneholder Visto sine nettsider. 

  • CMS

    CMS er et publiseringsverktøy som ikke krever spesiell kompetanse, og du kan enkelt administrere nettsidene dine selv. CMS består i hovedsak av moduler hvor du kan skrive og redigere din egen tekst, oppdatere filer og laste inn bilder og filer på ønsket antall landingsider på nettstedet.

  • Responsivt design

    Responsivt design er et dynamisk malverk som gjør at dine nettsider automatisk endrer utseende og tilpasser seg skjermene på mobile enheter - så vel som stasjonære enheter.

  • Bootstrap

    Bootstrap er et frontend rammeverk som brukes i moderne webutvikling. Det består av 1-2 css filer, noen javascript filer, og ikoner. Bootstrap finnes både som et ferdig design eller en god start for en webapplikasjon eller en hjemmeside.  Fungerer optimalt sammen med responsivt design.

  • Front end- og back end-del

    Alle publiseringsverktøy har en ”front end”-del og en ”back end”-del. Front end er den delen av nettstedet som brukerne ser (HTML, CSS og JavaScript/ jQuery). Back end er HTML- og CSS-strukturer og er det området som er passordbeskyttet hvor man administrerer sidene. 

  • CSS

    CSS er et stilsett - også kalt stilark, og er en enkel måte å definere layout-egenskaper som skrifttyper, farger og linjeavstander, slik at alle dokumenter fra et gitt nettsted får samme design, og der ulike elementer som overskrifter, tabeller, hypertekst i web-dokumenter har egne tagger/merkelapper.

  • Thumbnails

    Thumbnail er et såkalt miniatyrbilde eller et minibilde som man kan klikke på og forstørre. Thumbnail er altså en link til et større bilde.



  • SEO

    SEO er forkortelse for Search Engine Optimization - som betyr søkemotoroptimalisering. Ved å legge inn relevante søkeord / nøkkelord i SEO, vil din nettside komme høyere opp i søkeresultatene i Google og andre søkemotorer. På den måten vil en stor andel av søketrafikken finne din bedrifts nettsted.

  • PHP

    PHP er en forkortelse for PHP Hypertext Preprocessor. PHP er et server-side script. Det vil si at koden ligger på serveren og blir kjørt derfra. Når en bruker besøker din nettside, vil han ikke se kildekoden - men html-teksten som PHP-koden genererer.
    PHP er et nyttig verktøy til å lage dynamiske websider. HTML har ikke muligheten til dette. Med PHP kan du programmere mot databaser, filer, xml, med mer.
    PHP kan brukes til for eksempel forum, nyhetsscript, brukersystem med mer.